4 Tècniques per motivar equips DevOps

Escrit per Emilio Ampudia en 2017-01-24T12:43:19+01:00

Topics: Full-Stack Development


DevOps és una relació. La confiança i la motivació treballen unides per reforçar-la i des d'IThinkUPC les potenciem en els nostres equips Dev i Ops a través de 4 tècniques fruit de la nostra experiència i observació.

De fet, podríem pensar en DevOps com en una relació de parella forjada amb un mateix objectiu, un bé comú. Fills, un projecte de vida, una aliança... És important saber que tots dos membres de la parella treballen per aquest mateix objectiu.

Aquesta relació entre els equips de Desenvolupament i Operacions té com a objectiu respondre a les necessitats del negoci, dels clients o de la mateixa organització.

La confiança és clau i compartir els objectius la fonamenta. Sense uns principis sòlids i compartits, una relació com DevOps pot enfonsar-se en qualsevol moment.

Si continuem amb l'analogia de la parella: I l'amor? Com encaixa en els dos equips de treball? L'amor és la motivació que té cada un dels membres. Aquesta motivació s'alimenta amb el respecte per la feina de l'altre i, sobretot, amb els èxits aconseguits en comú.

Un equip motivat és imparable i capaç d'obtenir els millors resultats.

Tot això ho coneixem molt bé a IThinkUPC i treballem activament per fomentar-ho amb diferents tècniques.

4 Tècniques de motivació per aconseguir equips DevOps d'alt rendiment

1. Treball amb equips DevOps mixtos

Els equips de treball tenen unes tasques i funcions dispars, i la manera de treballar de les persones que els executen també són molt diferents. Cada un té les seves preferències, les seves eines i els seus trucs a l'hora de desenvolupar les seves tasques.

En el moment de dur a terme un projecte, els equips Dev i Ops han de treballar en comú. Amb equips de treball mixtos és molt més fàcil que les persones coneguin les tècniques i eines dels seus companys, es posin a la seva pell i trobin noves formes d'aconseguir els objectius.

Encara que costa empatitzar amb un altre equip, amb la seva visió o manera d'actuar, és molt important saber trobar-hi una sintonia comuna, i aquesta és cobrir les necessitats del client. Aquest és el punt de partida comú que farà que els equips realitzin activitats en conjunt, amb objectius compartits i usant eines comunes.

2.- Gamificació

Les eines de gamificació ens permeten difondre coneixements de manera efectiva usant dinàmiques de joc competitives. Els membres de Dev aprenen dels d'Ops, i viceversa, pel sol fet d'intentar superar-los en una competició de preguntes i respostes.

A més, el fet de conèixer les eines de l'altre equip, com comentàvem quan parlàvem dels equips mixtos, permet millorar la forma de treballar conjunta i potenciar la seva motivació personal.

A IThinkUPC fem servir l'eina uPlay! per planificar i desenvolupar jocs basats en temes d'actualitat. Cada any aquests jocs són diferents i presenten nous reptes i incentius per fer-los servir i treure’n el màxim profit.

uLearn Play! és una excel·lent eina de gamificació

3. Flexibilitat en els fluxos de processos

Tenir processos definits clarament en una empresa ajuda a assolir els objectius d'equip, encara que moltes vegades aquests objectius no compleixen les necessitats reals dels clients (en contínua evolució). Cal flexibilitzar els procediments definits introduint revisions periòdiques interprocés i interequip per satisfer el client fins i tot abans que aquest sàpiga el que vol.

Automatitzar el desplegament d'una aplicació, coordinar les eines de proves de càrrega o de qualitat, decidir quin framework de desenvolupament treballaran, definir els entorns de producció o qualitat són tasques que els equips Dev i Ops han de realitzar en comú, i que els ajudaran a conèixer, compartir i fer seus els objectius de la companyia. Els reafirmaran com a equip i els faran ser més òptims, més efectius. En conclusió, millors.

Tècniques com el Kanban, sessions DevOps sense temes definits, fòrums de comunicació tècnica o sessions de formació interna, són algunes de les accions que ens permeten flexibilitzar aquests fluxos i satisfer els nostres clients.

4.- Valoració de les propostes internes a qualsevol nivell

Valorar les propostes, recompensar les accions i escoltar les necessitats ajuden de forma activa a motivar les persones, a reforçar la confiança en si mateixes i en els seus equips.

De ben poca cosa serveix que l'equip de desenvolupament creï l'aplicació perfecta si l'equip de sistemes no és capaç d'oferir-la al client amb els temps de resposta que necessita. No serveix de res que els servidors estiguin funcionant 24 x 7, a ple rendiment, si l'aplicació no s'adapta a les necessitats del client o no és òptima. La motivació aconsegueix que els integrants d'un equip sentin orgull de la seva feina i que pertanyen a un grup d'èxit.

 

Amb aquestes quatre tècniques a IThinkUPC hem aconseguit que els nostres equips DevOps coneguin noves metodologies de treball que els ajuden a incrementar la seva motivació i la seva efectivitat en el seu dia a dia. Tot un èxit que es reflecteix en els projectes i serveis que oferim als nostres clients i que volem compartir amb vosaltres.