Comunitats d'aprenentatge i col·laboració social

Escrit per Javier Otero en 2015-04-28T12:27:00+02:00

Topics: Culture & Engagement , Full-Stack Development , Corporate Learning


La tecnologia social va establint lligams cada cop més estrets amb els processos de negoci de les empreses. Davant l’evident avantatge competitiu que suposa aprendre i gestionar el coneixement de forma col·laborativa, les organitzacions busquen ara com fer-ho de la forma més eficient possible.

En termes generals, es pot constatar cert desconeixement entre les organitzacions pel que fa a l’impacte que la tecnologia social té en els seus processos de negoci. En el cas concret de les empreses, un acompanyament expert pot ajudar-les a evolucionar cap a un model social business efectiu, capaç d’alinear els sistemes de col·laboració social i gestió de coneixement amb els esmentats processos.

Pel que fa a l’aprenentatge formal, aquests nous entorns tecnològics també faciliten la implantació de metodologies d’aprenentatge més eficaces, com l’anomenat Flipped Classroom, o classe invertida. Amb aquesta metodologia els alumnes estudien pel seu compte els vídeos i materials formatius que se’ls ofereix en el campus virtual per treballar després a classe els conceptes i realitzar exercicis.

En aquest sentit, el sector farmacèutic ja ha mostrat interès per aquest model. La multinacional catalana Grífols, per exemple, ha escollit uLearn com a espai per optimitzar el coneixement i el talent intern de les persones que formen part de l’organització.

És innegable, però, que gran part del coneixement (es calcula que al voltant d’un 80%) s’obté a partir de les interaccions socials, necessàriament informals. Les empreses han descobert però, que no és imprescindible que els equips hagin de coincidir físicament en un mateix espai, sinó que es pot aprendre i compartir en entorns online amb eines de col·laboració.

Per tal d’aprofitar al màxim el coneixement i el talent de les persones, hem desenvolupat uLearn, una plataforma corporativa virtual per a comunitats d’aprenentatge i col·laboració social que facilita la formació i el desenvolupament de les capacitats personals en les organitzacions. En aquest entorn conviuen de forma integrada l’espai d’aprenentatge formal (Campus) i l’informal (Comunitats).

Una comunitat en moviment

Segons previsions de la consultora IDC, el 2015 s’espera que el 37.2% de la força laboral mundial serà mòbil. Una tendència que ja es materialitza en moltes empreses i que es tradueix, per exemple, en un notable augment de les comunicacions de missatgeria instantània. Tenint en compte l’actual ús social d’aquesta tecnologia, hem creat uTalk, una aplicació mòbil pensada específicament per a les necessitats corporatives, en un entorn segur i amb total privacitat. En tots els casos, les comunicacions sempre es mantenen en poder de l’empresa, sense que hi hagi necessitat de compartir números de telèfon personals.

El passat divendres vam parlar d’aquests entorns d’aprenentatge i dels seus avantatges amb en Cinto Niqui, al programa l’Altra Ràdio. En Marcos Montero, en Jordi Carrasco i jo mateix vam compartir micròfon als estudis de Ràdio4 per explicar les experiències viscudes en la implantació d’aquestes solucions tecnològiques i de com incentiven una transmissió més efectiva dels continguts formatius, potenciant el flux de comunicació des de les diferents comunitats temàtiques que faciliten el treball en equip.

Podeu saber-ne més escoltant el podcast del programa (minut: 14:35).